Την έγκρισή της για την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σχετικά με τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος στις αγορές τους, με βάση δική τους, εθνική πρόταση και τη μεταξύ τους συνεργασία, για τους επόμενους 12 μήνες, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παραμένει θεατής στην προσπάθεια να μετριαστεί η έξαρση της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα.
Σύμφωνα με το Euronews η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών.
The @EU_Commission gave its approval for the iberian exception: #Spain+#Portugal to decouple gas price from that of electricity for the next 12 months.
Political agmt enables a cap on gas prices to an avg €50 per megawatt-hour meaning electricity bills being halved for about 40% https://t.co/o6lKxpmygv— Efi Koutsokosta (@Efkouts) April 26, 2022
Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καλούσαν τις Βρυξέλλες από το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα της ΡΑΕ για τη δυναμική διαμόρφωση των τιμών στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας, η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, για το επόμενο 24ωρο βρίσκεται στα 252,12 ευρώ. Τιμή η οποία είναι μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει το Euronews, «τα κράτη – μέλη της ΕΕ εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε μια αγορά χονδρικής που βασίζεται σε ένα σύστημα οριακής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όλοι λαμβάνουν την ίδια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής της. Στη συνέχεια, η τιμή καθορίζεται από τον πιο ακριβό τρόπο παραγωγής».
Σημειώνεται ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα υποστήριξαν ότι πρέπει να επιτραπεί στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου να περιορίσει τις τιμές μέχρι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω της χαμηλής διασύνδεσής τους με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Αξίζει δε να επισημανθεί ότι οι δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, έχουν πολύ μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εισάγουν κυρίως από την Αλγερία ενώ υψηλή είναι και η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Τέλος, αξίζει να τονίζουμε ότι κατά τη σχετική συζήτηση κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε για άλλη μια φορά σε ρόλο κομπάρσου. Όχι μόνο δεν διεκδίκησε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες που δεν βγάζουν την τρίτη εβδομάδα του μήνα, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.